Τι είναι η ημερομηνία λήξης φαρμάκων

Πολλά φάρμακα είναι πολύ ακριβά και οι άνθρωποι για να αποφύγουν μια δαπανηρή επίσκεψη στο γιατρό για μια νέα συνταγή, καταναλώνουν ληγμένα φάρμακα.

Τι σημαίνει όμως ημερομηνία λήξης;

Η ημερομηνία λήξης αναφέρει την ημερομηνία μέχρι την οποία ο κατασκευαστής εγγυάται την πλήρη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του φαρμάκου. Κατά τη στιγμή της ημερομηνίας λήξεως του φαρμάκου, το φάρμακο πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον το 90% της αρχικής δραστικότητας υπό κατάλληλες συνθήκες διατήρησης.

Η ημερομηνία λήξης δεν υποδεικνύει το σημείο, κατά το οποίο ένα φάρμακο χάνει την ισχύ του, ή δεν είναι πλέον αποτελεσματικό ή καθίσταται επιβλαβές.

Σε γενικές γραμμές, η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων είναι 2-5 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής. Οι κανονισμοί δεν απαιτούν από τους κατασκευαστές να καθορίσουν την πραγματική μακροπρόθεσμη δραστικότητα του φαρμάκου. Για παράδειγμα, εάν μια εταιρεία επιλέγει ένα με δύο χρόνια ημερομηνία λήξης, δεν πρέπει να δοκιμάσει πέρα ​​από αυτό το διάστημα για παρατεταμένη αποτελεσματικότητα.

Αποτελεσματικότητα.

H δραστικότητα του φαρμάκου δεν αρχίζει να μειώνεται αυτόματα από την ημερομηνία λήξης. Τα ληγμένα φάρμακα δεν έχουν αναγκαστικά χάσει την ισχύ τους. Η ημερομηνία λήξης είναι μόνο μια διαβεβαίωση ότι η δράση του φαρμάκου θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι εκείνη τη στιγμή. Σύμφωνα με έρευνα πολλά φάρμακα που αποθηκεύονται υπό ιδανικές συνθήκες, διατηρούν το 90% της ισχύος τους για τουλάχιστον πέντε έτη μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης, και μερικές φορές περισσότερο.

Σημαντική σημείωση: Οι στερεές μορφές δοσολογίας, όπως δισκία και κάψουλες, είναι πιο σταθερά μετά την ημερομηνία λήξης τους. Τα φάρμακα που υπάρχουν σε διάλυμα μπορεί να μην έχουν την απαιτούμενη ισχύ, αν χρησιμοποιηθούν ληγμένα.

Ασφάλεια και τοξικότητα. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα ληγμένα φάρμακα είναι τοξικά. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αναφορές τοξικότητας από τα υπολείμματα των παρωχημένων φαρμάκων.

Η μόνη έκθεση της τοξικότητας για τον άνθρωπο που έχει σημειωθεί έχει να κάνει με την ουσία τετρακυκλίνη. Έκτοτε, τα προϊόντα τετρακυκλίνης έχουν αλλάξει για να εξαλειφθεί το πρόβλημα. Η έλλειψη άλλων εκθέσεων τοξικότητας από ληγμένα φάρμακα είναι καθησυχαστική, ωστόσο, πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν είναι καλά τεκμηριωμένο.

Φάρμακα που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ποτέ μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Ορισμένα φάρμακα έχουν ένα στενό θεραπευτικό δείκτη και η μικρή μείωση στην φαρμακολογική δράση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για τους ασθενείς. Η τήρηση της ημερομηνίας λήξης είναι υποχρεωτική για τα ακόλουθα φάρμακα:

Αντιεπιληπτικά

Νιτρογλυκερίνη

Βαρφαρίνη

Θεοφυλλίνη

Διγοξίνη

Παρασκευασμάτων για τον έλεγχο του θυρεοειδούς

Αντισυλληπτικά

Επινεφρίνη

Iνσουλίνη

Οφθαλμικές σταγόνες

Αντιβιοτικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *