Εμβόλια πριν από το ταξίδι στο εξωτερικό: είναι απαραίτητα;

Βεβαιωθείτε ότι είστε ενημερωμένοι για όλους τους συνιστώμενους εμβολιασμούς πριν ταξιδέψετε στο εξωτερικό.

Κάποιες μετακινήσεις, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες χώρες και αγροτικές περιοχές, μπορεί να ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο για την υγεία. Οι κίνδυνοι αυτοί εξαρτώνται από μια σειρά από πράγματα όπως:

  • Προορισμός ταξιδιού
  • Δραστηριότητές κατά το ταξίδι
  • Κατάσταση της υγείας σας
  • ιστορικό εμβολιασμών

Πολλές ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό σε κάποιες χώρες, όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα, εξακολουθούν να συναντώνται σε άλλα μέρη του κόσμου. Επίσης, ορισμένες δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση εκδηλώσεων με πολύ κόσμο, μπορεί να αυξήσει την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών. Ανεξαρτήτως του προορισμού που σκοπεύετε να επισκεφθείτε, θα πρέπει να κάνετε τα συνιστώμενα εμβόλια για να μειώσετε τις πιθανότητες να κολλήσετε κάποια μεταδοτική ασθένεια.

Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να ταξιδεύουν σε οποιαδήποτε περιοχή όπου ο ιός Ζίκα εξαπλώνεται.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη του ιού Ζίκα. Εάν πρέπει να ταξιδέψετε σε περιοχή με Ζίκα, μιλήστε με το γιατρό σας ή άλλο φορέα υγειονομικής περίθαλψης εκ των προτέρων. Ακολουθήστε τα βήματα για την πρόληψη τσιμπημάτων κουνουπιών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

– Ιλαρά

Κάθε χρόνο, μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες παθαίνουν ιλαρά και τη μεταφέρουν στο σπίτι. Αυτό έχει οδηγήσει μερικές φορές σε κρούσματα. Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη προστασία κατά της ιλαράς. Πριν πάτε σε μια ξένη χώρα, βεβαιωθείτε ότι εσείς και η οικογένειά σας έχετε ανοσία στην ιλαρά. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν κάποιος στην οικογένειά σας χρειάζεται εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς.

Προγραμματίστε τον εμβολιασμό

Το να κάνετε όλα τα εμβόλια που χρειάζεστε μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν αρχίσετε να σχεδιάζετε ταξίδια στο εξωτερικό.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν από κάθε ταξίδι. Μπορεί να χρειαστεί αυτό το χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσετε τη σειρά των απαραίτητων εμβολίων, και το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να δημιουργήσει ανοσία.

Ελέγξτε αν η χώρα που ταξιδεύετε απαιτεί την απόδειξη του εμβολίου για τον κίτρινο πυρετό. Θα πρέπει να το κάνετε τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από το ταξίδι και θα χρειαστείτε ένα σφραγισμένο πιστοποιητικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *