Είναι επικίνδυνα για την υγεία τα τατουάζ;

Θα μπορούσατε να είστε ο υπερήφανος ιδιοκτήτης ενός νέο τατουάζ σε λίγες ώρες – αλλά μην αφήνετε την ευκολία της διαδικασίας να σας σταματήσει από το να σκεφτείτε προσεκτικά τη μόνιμη δερματοστιξία. Προτού κάνετε τατουάζ, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι είναι και πώς μπορούν να μειωθούν οι πιθανοί κίνδυνοι.

Πώς γίνεται

Ένα τατουάζ είναι ένα μόνιμο σημάδι για το δέρμα σας με χρωστικές ουσίες που εισάγονται στο ανώτερο στρώμα του δέρματος. Τυπικά, ο καλλιτέχνης τατουάζ χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα χειρός που λειτουργεί σαν ραπτομηχανή, με μία ή περισσότερες βελόνες διάτρηση του δέρματος επανειλημμένα. Με κάθε παρακέντηση, οι βελόνες τοποθετούν μικροσκοπικά σταγονίδια μελανιού. Η διαδικασία – η οποία γίνεται χωρίς αναισθητικά – προκαλεί μικρή αιμορραγία και μικρό έως σημαντικό πόνο.

Πιθανοί κίνδυνοι

Το τατουάζ παραβιάζει το δέρμα, το οποίο σημαίνει ότι οι λοιμώξεις του δέρματος και άλλες επιπλοκές είναι δυνατές, μεταξύ των οποίων:

  • Αλλεργικές αντιδράσεις: οι χρωστικές τατουάζ – ειδικά το κόκκινο, πράσινο, κίτρινο και μπλε χρωστικές ουσίες – μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις, όπως δερματικό εξάνθημα στη θέση τατουάζ. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και χρόνια μετά από τη στιγμή που το κάνατε.
  • λοιμώξεις του δέρματος: μερικές φορές εξογκώματα που ονομάζεται κοκκιώματα σχηματίζονται γύρω από το τατουάζ. Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε χηλοειδή – υπερυψωμένες περιοχές που προκαλούνται από την υπερανάπτυξη του ουλώδους ιστού.
  • Ασθένειες που σχετίζονται με το αίμα: εάν ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία τατουάζ έχει μολυνθεί με μολυσμένο αίμα, μπορεί να προσλάβει διάφορες ασθένειες – συμπεριλαμβανομένου του τετάνου, της ηπατίτιδας Β και της ηπατίτιδας C.

Μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή ή άλλη θεραπεία, αν εκδηλώσετε αλλεργική αντίδραση στο μελάνι του τατουάζ ή να αναπτύξετε μια λοίμωξη ή άλλο πρόβλημα του δέρματος κοντά σε ένα τατουάζ.

 

Επιμείνετε στις προφυλάξεις ασφαλείας

Για να βεβαιωθείτε ότι το τατουάζ σας θα γίνει με ασφάλεια, επισκεφθείτε ένα ευηπόληπτο τατουάζ στούντιο που χρησιμοποιεί μόνο κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Βεβαιωθείτε ότι ο αυτός που το πραγματοποιεί:

  • πλένει τα χέρια του και φοράει ένα φρέσκο ​​ζευγάρι προστατευτικά γάντια για κάθε διαδικασία.
  • αφαιρεί βελόνα και σωλήνες από σφραγισμένες συσκευασίες πριν αρχίσει τη διαδικασία. Οποιεσδήποτε χρωστικές ουσίες, δίσκοι ή δοχεία θα πρέπει να είναι αχρησιμοποίητα.
  • χρησιμοποιεί μια μηχανή θερμικής αποστείρωσης (κλίβανο) για την αποστείρωση όλου του εξοπλισμού μεταξύ των πελατών. Όργανα και αναλώσιμα υλικά που δεν μπορούν να αποστειρωθούν θα πρέπει να απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση.

Φροντίστε το τατουάζ σας

Συνήθως, τα βήματα για τη φροντίδα του τατουάζ συμπεριλαμβάνουν τα εξής:

Αφαιρέστε τον επίδεσμο μετά από 24 ώρες. Εφαρμόστε μια αντιβιοτική αλοιφή για το τατουάζ δέρμα, ενώ η επούλωση.

Κρατήστε το δέρμα του τατουάζ καθαρό. Χρησιμοποιήστε απλό σαπούνι και νερό και ένα απαλό άγγιγμα.

Χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα. Εφαρμόστε μια ήπια ενυδατική κρέμα για τα τατουάζ αρκετές φορές την ημέρα.

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο. Μην το εκθέτετε στον ήλιο για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες.

Αποφύγετε το κολύμπι. Μείνετε έξω από πισίνες, τζακούζι, ποτάμια, λίμνες και άλλα.

Επιλέξτε ρούχα προσεκτικά. Μην φοράτε τίποτα που θα μπορούσε να κολλήσει στο τατουάζ.

Αν νομίζετε ότι το τατουάζ σας μπορεί να μολυνθεί, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Αν σας ενδιαφέρει η αφαίρεση τατουάζ, ρωτήστε τον δερματολόγο σας για χειρουργική επέμβαση με λέιζερ ή άλλες επιλογές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *