Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το έκζεμα

Εάν έχετε ξηρό δέρμα το οποίο εμφανίζει κνησμό και ερεθίζεται εύκολα επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας, καθώς αυτά τα συμπτώματα συνήθως συνδέονται με το έκζεμα. Τα συμπτώματα αυτά εντοπίζονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος που εξαρτώνται κυρίως από την ηλικία. Στα ενήλικα άτομα αυτά τα σημεία είναι οι αγκώνες, τα γόνατα και ο λαιμός.

Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με έκζεμα, να τι πρέπει να γνωρίζετε:

1. Το ξύσιμο της περιοχής που εμφανίζει κνησμό χειροτερεύει το έκζεμα. Φαινομενικά προσφέρει ανακούφιση αλλά στην πραγματικότητα δημιουργούνται μικρές εκδορές στον δερματικό φραγμό, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί φλεγμονή και περαιτέρω κνησμό.

2. Το έκζεμα δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με έκζεμα έχουν πολλές φορές άσθμα, αλλεργίες σε συγκεκριμένα τρόφιμα ή σε αλλιεργιογόνα που βρίσκονται στον αέρα. Συμβουλευτείτε τον δερματολόγο ή τον παθολόγο σας για περισσότερες πληροφορίες και πιο συγκεκριμένη διάγνωση.

3. Είναι σημαντικό η περιποίηση του δέρματος να γίνεται με ειδικά προϊόντα για ευαίσθητες επιδερμίδες. Είναι γνωστό ότι προϊόντα που περιέχουν αρωματικές ουσίες προκαλούν έξαρση των συμπτωμάτων του εκζέματος.

4. Το σώμα πρέπει να ενυδατώνεται εντατικά. Το κύριο σύμπτωμα του εκζέματος είναι η δημιουργία έντονης αφυδάτωσης εντοπισμένα στο δέρμα, άρα είναι απαραίτητη η χρήση κατάλληλων ενυδατικών προϊόντων για πρόσωπο και σώμα, καθώς και η κατανάλωση νερού. Επίσης, ο καθαρισμός του σώματος πρέπει να γίνεται με προϊόντα που δεν έχουν σαπούνι, έτσι ώστε να μην προκαλείται αφυδάτωση.

5. Υπάρχουν παντού ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση στα συμπτώματα του εκζέματος. Τα σκληρά καθαριστικά, όπως οι περισσότερες μπάρες σαπουνιού, το απορρυπαντικό πιάτων και τα προϊόντα καθαρισμού του σπιτιού είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Καλό είναι όταν έρχεστε σε επαφή με τέτοιες ουσίες να χρησιμοποιείται γάντια, και όπου είναι δυνατόν να τις αντικαταστήσετε με λιγότερο δραστικές ουσίες.

6. Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το έκζεμα είναι επίσης το άγχος, οι απότομες μεταβολές στο καθημερινό πρόγραμμα, η αυξομείωση βάρους και κάποιες τροφές όπως το αγελαδινό γάλα, τα αυγά ή οι ξηροί καρποί.

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του εκζέματος είναι η τακτική παρακολούθηση από τον δερματολόγο ή τον παθολόγο σας. Ταυτόχρονα, μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορούν να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις.

Εμπιστευθείτε τον φαρμακοποιό σας και ανακαλύψτε τα κατάλληλα προϊόντα για να φροντίσετε το δέρμα σας, βελτιώνοντας την όψη και την ποιότητά του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *