Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον πονοκέφαλο

Ο πονοκέφαλος είναι ένας από τα πιο συνηθισμένα παράπονα που ακούν οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί.

Ο πονοκέφαλος είναι ο πόνος που ανιχνεύεται στα νεύρα και μύες του κεφαλιού και του λαιμού, καθώς και των μηνίγγων (των μεμβρανωδών καλυμμάτων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού). Το μυαλό δε μπορεί να αισθανθεί πόνο, έτσι ο πονοκέφαλος δε σχετίζεται καθόλου με αυτό.

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι έχουν πονοκεφάλους, και ως εκ τούτου, οι γιατροί ταξινομούν πονοκεφάλους σε δύο ευρείες κατηγορίες: πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια.

Οι πρωτοβάθμιες κεφαλαλγίες δε συνδέονται με οποιαδήποτε υποκείμενη παθολογική κατάσταση.

Οι δευτεροβάθμιες κεφαλαλγίες σχετίζονται με ιατρικές παθήσεις όπως λοιμώξεις, πυρετό, τραύμα στο κεφάλι, υπογλυκαιμία, όγκους, οδοντιατρικές συνθήκες ή αυξημένη πίεση στο κρανίο.

Υπάρχουν τρεις κύριες αιτίες για τις πρωτοβάθμιες κεφαλαλγίες:

Ημικρανία

Η ημικρανία μπορεί να προκληθεί από τη μειωμένη ροή του αίματος σε διάφορες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού. Τα συμπτώματα της ημικρανίας περιλαμβάνουν ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο, ναυτία, έμετο και έντονο παλλόμενο πόνο που είναι συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού. Ένας νευροδιαβιβαστής, η σεροτονίνη, πιστεύεται ότι εμπλέκεται σε ημικρανίες επειδή πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ημικρανιών μεταβάλει το δέσιμο της σεροτονίνης σε διάφορους υποδοχείς.

Ένταση

Οι πονοκέφαλοι έντασης που προκαλείται από μύες στο κεφάλι και το λαιμό και / ή συναισθηματικό στρες. Ο πονοκέφαλος που προκαλείται από ένταση είναι συνήθως σταθερός, και γίνεται αισθητός και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Μερικές φορές, οι πονοκέφαλοι έντασης οδηγούν σε μεγάλους πόνους, οδηγώντας τους ερευνητές να πιστεύουν ότι μπορεί να συνδέονται στενά με ημικρανίες. Η καταπόνηση των ματιών (κακή όραση) μπορεί να προκαλέσει συχνούς πονοκεφάλους έντασης.

Οι πρωτοβάθμιοι πονοκέφαλοι μπορεί επίσης να προκαλούνται από την υπερβολική ροή αίματος. Για παράδειγμα, η καφεΐνη μειώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Ορισμένα αναλγητικά περιέχουν καφεΐνη για να επωφεληθούν από αυτό το αποτέλεσμα. Εάν λαμβάνετε καθημερινά καφεΐνη κάθε μέρα, μπορεί να έχετε απίστευτο πονοκέφαλο λόγω της αυξημένης ροής του αίματος στον εγκέφαλό σας.

Οι δευτεροβάθμιοι πονοκέφαλοι προκύπτουν από άλλα προβλήματα με το σώμα, όπως για παράδειγμα, από γρίπη. Μόλις αναρρώσουμε από τη νόσο, θα εξαλειφθούν οι δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες.

Οι περισσότεροι τύποι πονοκεφάλου μπορούν να αντιμετωπιστούν με παυσίπονα φάρμακα όπως η ασπιρίνη, ακεταμινοφαίνη (Tylenol), η ιβουπροφαίνη (Motrin) και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Εάν αντιμετωπίζετε χρόνιο ή συχνό πόνο πονοκέφαλο, επισκεφθείτε το γιατρό σας – μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης ιατρικής κατάστασης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *