Πώς να εξασφαλίσετε μέγιστη προστασία από τον ήλιο για το παιδί σας

Όταν τα παιδιά βρίσκονται εκτός σπιτιού, όχι μόνο στην παραλία, πρέπει να φορούν αντηλιακό σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές του σώματός τους έτσι ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος και άλλων, εγκαυμάτων και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τον ήλιο.

Όσο πιο ανοιχτό είναι το χρώμα δέρματος ενός παιδιού, τόσο λιγότερη μελανίνη έχει, η οποία απορροφά τη UV ακτινοβολία, άρα ελαττώνεται ο μηχανισμός αυτοπροστασίας του δέρματος. Αυτό δε σημαίνει ότι τα πιο μελαχρινά δέρματα δε χρειάζονται αντηλιακό. Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί βλάβες στο δέρμα σε κάθε περίπτωση και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με εμάς και τα παιδιά μας.

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη δυνατή προστασία από τον ήλιο για το παιδί σας:

1. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό: Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να βάζετε αντηλιακό σε όλες τις περιοχές του σώματός του παιδιού σας που εκτίθενται στον ήλιο με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Πρέπει επίσης το προϊόν που επιλέγετε να προσφέρει ευρέως φάσματος κάλυψη (UVA και UVB), και να είναι ανθεκτικό στο νερό.

2.Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες: Προσπαθήστε να είστε σε σκιερά και δροσερά μέρη όταν ο ήλιος είναι δυνατότερος (10:00-16:00). Αν το παιδί βρίσκεται εκτός σπιτιού εκείνες τις ώρες, να του ανανεώνετε συνεχώς το αντηλιακό.

3. Χρησιμοποιήστε τα ρούχα σας σαν κάλυψη: Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προλάβετε πιθανά εγκαύματα. Για να σιγουρευτείτε ότι τα ρούχα σας, σας προστατεύουν, βάλτε το χέρι σας από τη μέσα πλευρά του ρούχου και δείτε αν φαίνεται. Αν δε φαίνεται, είστε καλυμμένοι. Τα μωρά δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένη μελανίνη και το δέρμα τους είναι πιο λεπτό, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία. Συνεπώς, τα μωρά μέχρι 6 μηνών πρέπει να αποφεύγουν την απευθείας έκθεση στον ήλιο σε οποιαδήποτε περίπτωση.

4. Χρησιμοποιήστε γυαλιά ηλίου: Ο ήλιος μπορεί να βλάψει και τα μάτια. Ακόμα και μία μέρα στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά, ενώ μακροχρόνια η έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε καταρράκτη. Επιλέξτε γυαλιά ηλίου που μπλοκάρουν το 100% των UV ακτινοβολιών για εσάς και τα παιδιά σας.

5. Τσεκάρετε τα φάρμακά που λαμβάνει το παιδί σας: Εάν το παιδί ακολουθεί κάποια αγωγή, ή έτυχε να πάρει κάποιο φάρμακο, πρέπει να ελεγχθεί αν το φάρμακο αυξάνει τη φωτοευαισθησία στον οργανισμό. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη! Προστατεύστε τα παιδιά σας από τη βλαβερή ακτινοβολία χωρίς να του στερήσετε τη χαρά του παιχνιδιού και απολαύστε το καλοκαίρι σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *