Πώς αντιμετωπίζεται η θερμοπληξία

Ο καλοκαιρινός ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν θερμοπληξία ακόμα και σε ένα απόλυτα υγιές άτομο. Η ζέστη δημιουργεί μία αίσθηση εξάντλησης και υπνηλία, ενώ πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αφυδάτωση και αρρώστια.

Για την αντιμετώπιση της θερμοπληξίας (ή αλλιώς ηλίασης) είναι απαραίτητο να καταλάβουμε πρώτα τα αίτια που την προκαλούν. Τα υγρά του σώματός μας λειτουργούν ως θερμοστάτης, βοηθώντας μας να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε έντονη εφίδρωση, άρα στην απώλεια υγρών και στη θερμοπληξία. Ηλικιωμένα άτομα, παιδιά και άτομα με χρόνιες παθήσεις είναι περισσότερο επιρρεπή στη θερμοπληξία.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας:
Δέκατα ή Πυρετός
Ναυτία ή Εμετός
Πονοκέφαλος
Ζαλάδα και αδυναμία
Ταχυπαλμία και γρήγορη αναπνοή
Μυϊκές και κοιλιακές κράμπες
Πολύ έντονη εφίδρωση ή καθόλου εφίδρωση

Αν τα παραπάνω συμπτώματα αγνοηθούν και δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, τα συμπτώματα χειροτερεύουν με αποτέλεσμα ο ασθενής να βιώνει παραισθήσεις, να παρουσιάζει περίεργες αλλαγές στη συμπεριφορά του ή να κάνει σπασμούς.

Σε περίπτωση που εσείς ή κάποιο πρόσωπο από το περιβάλλον σας παρουσιάσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, το πρώτο βήμα αντιμετώπισης είναι ένα κρύο ντους. Επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δώσουν.

Τα κύματα καύσωνα κάθε χρόνο στοιχίζουν ζωές! Σε περιπτώσεις υπερέκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο είναι απαραίτητη η ενυδάτωση, η παραμονή σε σκιά.

Και μην ξεχνάτε, η καλύτερη προστασία, είναι η πρόληψη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *