Γιατί το δέρμα σας είναι θαμπό και πώς να ξανακερδίσετε τη χαμένη του λάμψη

Το θαμπό δέρμα δεν είναι εύκολο να το προσδιορίσουμε. Ξέρουμε όμως να το ξεχωρίζουμε στον εαυτό μας τις μέρες εκείνες που δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά, δεν έχουμε φάει σωστά ή έχουμε διαταράξει τις εσωτερικές μας ισορροπίες.

Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να έχουμε μία υπέροχη, λαμπερή επιδερμίδα αν δεν έχουμε προλάβει να κλείσουμε 8ωρο στο κρεβάτι μας, αν έχουμε λίγο άγχος παραπάνω, ή αν έχουμε αμελήσει τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο μας. Υπάρχουν θαυματουργά προϊόντα ακριβώς γι αυτή τη δουλειά, που με τη σωστή τους χρήση θα αναδείξουν τα αποτελέσματα του υγιεινού τρόπου ζωής, και μας βοηθάνε να “κλέψουμε” όταν έχουμε ξεφύγει λίγο.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τι προκαλεί θαμπάδα στο δέρμα και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

1. Νεκρά κύτταρα – Είναι παντού: Καθημερινά, χάνουμε εκατομμύρια κύτταρα από το δέρμα μας, τα οποία αν δεν “πέσουν” μόνα τους, εγκαθίστανται στην επιδερμίδα μας δίνοντάς της μία γκριζωπή απόχρωση. Είναι κάτι αντίστοιχο της σκόνης, όσο μεγαλύτερη είναι η συσσώρευση των νεκρών κυττάρων, τόσο πιο δύσκολα αντανακλάται το φως.
Η λύση είναι η απολέπιση μία με δύο φορές την εβδομάδα. Ακόμα και τα άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα ΠΡΕΠΕΙ να κάνουν απολέπιση, πάντα με το κατάλληλο προϊόν. Συγκεκριμένα, προϊόντα που βασίζουν τη δράση τους στη ζάχαρη ή στο φυτό jojoba και έχουν επίσης καταπραϋντικούς παράγοντες, όπως αλόη ή εκχύλισμα tea tree είναι ιδανικά για τα ευαίσθητα δέρματα.

2. Μολυσμένο αστικό περιβάλλον: Κι όμως, η ατμοσφαιρική μόλυνση των μεγαλουπόλεων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την επιδερμίδα. Ο αέρας περιέχει μικροσωματίδια βρωμιάς και διοξειδίου του θείου, τα οποία δημιουργούν ελεύθερες ρίζες στο δέρμα. Οι ελεύθερες ρίζες με τη σειρά τους καταστρέφουν το κολλαγόνο, και προκαλούν τη δημιουργία κηλίδων.
Ο μοναδικός τρόπος είναι ο καθαρισμός του προσώπου το βράδυ, ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ. Όταν το πρόσωπο δε πλένεται, οι βλαβερές ουσίες της ατμόσφαιρας θα δράσουν μέσα στη νύχτα. Καλό είναι να χρησιμοποιούνται στη ρουτίνα καθαρισμού και γαλακτώματα τα οποία βοηθούν στο να αποκατασταθεί ο δερματικός φραγμός.

3. Αφυδατωμένη δέρμα: Η αφυδάτωση που οδηγεί σε θαμπό δέρμα δεν είναι επιφανειακή, αλλά αφορά τις εσωτερικότερες στιβάδες της επιδερμίδας, άρα απαιτεί τη χρήση προϊόντων που έχουν την ικανότητα να εισέρχονται στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και να τα επιδιορθώνουν. Ιδανικά είναι τα serum με υαλουρονικό οξύ, τα οποία ιδανικά εφαρμόζονται με νωπά δάχτυλα στην επιδερμίδα με απαλό μασάζ.

4. Μήπως δε λαμβάνετε αρκετά… μέταλλα από τη διατροφή σας; Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και ειδικότερα της επιδερμίδας.
Η ημερήσια πρόσληψή τους μπορεί να γίνει παίρνοντας την πολυβιταμίνη σας. Αναζητήστε φόρμουλες με σελήνιο, χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο.

5. Η έκθεση στον ήλιο: Το ξέρουμε ότι το ξέρετε, αλλά όλοι μας αμελούμε να το λαμβάνουμε υπόψη. Ο ήλιος βλάπτει. Ο ήλιος δημιουργεί πανάδες στο δέρμα και καταστρέφει το κολλαγόνο. Όση ρετινόλη κι αν έχει η βραδινή μας ρουτίνα περιποίησης, η φθορά από τον ήλιο δεν είναι εύκολα και απόλυτα αναστρέψιμη. Να χρησιμοποιείτε αντηλιακό ΠΑΝΤΑ, χειμώνα καλοκαίρι, με ηλιοφάνεια ή χωρίς.

6. Οι ορμόνες κάνουν τα δικά τους: Όταν τα επίπεδα των ορμονών είναι κυμαινόμενα, κάτι που συμβαίνει κατά την εφηβεία, την εμμηνόπαυση, τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, το άγχος ή και από άλλους ανυπολόγιστους παράγοντες, η εμφάνιση του δέρματός μας αλλάζει.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, το μόνο που μπορείτε να κάνετε από μόνες σας είναι να κάνετε σωστό καθαρισμό με τα κατάλληλα καθαριστικά και μάσκες έτσι ώστε να απομακρύνετε την περιττή λιπαρότητα. Η συμβουλή του δερματολόγου ή του ενδοκρινολόγου σας είναι απαραίτητη.

Για την εύρεση των ιδανικών προϊόντων για κάθε σας ανάγκη, εμπιστευθείτε τον φαρμακοποιό σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *