Αποκωδικοποιώντας τους μύθους για τη ρετινόλη

Τα προϊόντα περιποίησης με ρετινοειδή απασχολούν ιδιαίτερα με τις δράσεις, αλλά και τις παρενέργείες τους. Είναι γνωστό ότι βοηθάνε στην όψη του δέρματος, βελτιώνουν την υφή και προσφέρουν άμεση σύσφιξη με ελάχιστη ποσότητα προϊόντος. Αυτές οι ιδιότητές τους τα έκαναν ευρέως γνωστά προϊόντα, εγείροντας ταυτόχρονα ερωτήσεις όπως, αν πρέπει να χρησιμοποιούνται από όλους τους τύπους δέρματος, πώς λειτουργούν και άλλα.

Ας δούμε τους κυριότερους μύθους που αφορούν τη ρετινόλη και ας τους καταρρίψουμε:

1. Η ρετινόλη λειτουργεί κάνοντας απολέπιση στο δέρμα: Τα ρετινοειδή λειτουργούν σε πολύ βαθύ επίπεδο στο δέρμα, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου, διορθώνοντας τις δυσχρωμίες και απαλύνουν το δέρμα. Η ερυθρότητα και το τοπικό ξεφλούδισμα που παρατηρείται σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι αποτέλεσμα απολέπισης, αλλά διενέργειας της ουσίας στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

2.Η έκθεση στον ήλιο μετά τη χρήση ρετινοειδών αυξάνει τον κίνδυνο εγκαύματος: Η ρετινόλη πρέπει να προφυλάσσεται από τον ήλιο, εξ’ ου και αποθηκεύεται σε σκουρόχρωμες συσκευασίας, γιατί η ακτινοβολία του την καθιστά ανενεργή. Το ότι μειώνει την ανεκτικότητα του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία πηγάζει από το γεγονός ότι η ουσία προκαλεί ερυθρότητα, κάτι που έχει να κάνει αποκλειστικά με τη δράση της όμως.

3. Τα ρετινοειδή έχουν ορατά αποτελέσματα σε 6 εβδομάδες: Στην πραγματικότητα, για να παρατηρηθούν σημαντικές βελτιώσεις στο δέρμα μπορεί να χρειαστεί το διπλό ή και το τριπλό χρονικό διάστημα. Γι αυτό, καλό θα είναι ένα προϊόν με ρετινόλη να το χρησιμοποιούμε για τουλάχιστον 12 με 18 εβδομάδες για να δούμε πραγματικά πώςεπιδρά στην επιδερμίδα μας.

4. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ρετινοειδή στην περιοχή γύρω από τα μάτια: Αυτή η περιοχή είναι η πιο ευαίσθητο στο γυναικείο πρόσωπο, αλλά και η πιο επιρρεπής στα σημάδια της γήρανσης και της κούρασης. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χρήση ρετινόλης ακόμα και στην περιοχή που συνήθως μπαίνει η κρέμα ματιών, βελτιώνει θεαματικά την εικόνα του προσώπου και η ουσία δεν είναι επικίνδυνη για τα μάτια.

Σε κάθε περίπτωση, να συμβουλευτείτε το δερματολόγο ή τον φαρμακοποιό σας ια να βρείτε τα προϊόντα που σας ταιριάζουν και σας ομορφαίνουν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *