Αντιμετωπίστε την πιτυρίδα!

H πιτυρίδα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ξηρού δέρματος του κεφαλιού, ή μια κατάσταση του δέρματος που ονομάζεται σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Μπορεί επίσης να προκληθεί από έκζεμα, ψωρίαση, ή, πολύ συχνά, υπερανάπτυξη ενός μύκητα που ονομάζεται Malassezia.

Οι φαρμακευτικές θεραπείες περιλαμβάνουν σαμπουάν με πυριθειόνη ψευδαργύρου, κετοκοναζόλη, λιθανθρακόπισσα και θειούχο σελήνιο, οι οποίες επιβραδύνουν την ανάπτυξη και τη νέκρωση των κυττάρων του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής. Αν όμως δε θέλετε να ακολουθήσετε φαρμακευτικές θεραπείες μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω φυσικές θεραπείες.

Ασπιρίνη

Η ασπιρίνη περιέχει την ίδια δραστική ουσία (σαλικυλικό οξύ), όπως πολλά φαρμακευτικά σαμπουάν πιτυρίδας. Λιώστε δύο ασπιρίνες σε σκόνη και προσθέστε τις στην κανονική ποσότητα σαμπουάν που χρησιμοποιείτε κάθε φορά που πλένετε τα μαλλιά σας. Αφήστε το μείγμα στα μαλλιά σας για 1-2 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά και πλύνετε ξανά με απλό σαμπουάν.

Μαγειρική σόδα

Βρέξτε τα μαλλιά σας και στη συνέχεια τρίψτε μια χούφτα μαγειρική σόδα στο τριχωτό της κεφαλής σας. Περάστε το σαμπουάν και ξεβγάλτε. Η μαγειρική σόδα μειώνει τους υπερδραστήριους μύκητες που μπορεί να προκαλέσουν πιτυρίδα. Τα μαλλιά σας μπορεί να παρουσιάσουν ξηρότητα στην αρχή, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες, το τριχωτό της κεφαλής σας θα αρχίσει να παράγει φυσικά έλαια, αφήνοντας τα μαλλιά σας πιο μαλακά και χωρίς πιτυρίδα.

Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία της πιτυρίδας, καθώς η οξύτητα αλλάζει το pH του τριχωτού της κεφαλής. Αναμείξτε ένα τέταρτο φλιτζάνι με ξύδι μήλου με ένα τέταρτο του φλιτζάιού νερό σε ένα μπουκάλι και ψεκάστε στο τριχωτό της κεφαλής σας. Τυλίξτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και αφήστε το να καθίσει για 15 λεπτά έως μία ώρα, και στη συνέχεια, ξεπλύνετε τα μαλλιά σας ως συνήθως. Επαναλάβετε δύο φορές την εβδομάδα.

Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας είναι μια δοκιμασμένη θεραπεία για την πιτυρίδα, και μυρίζει πολύ ωραία. Πριν από το ντους, κάντε μασάζ με 3-5 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας στο τριχωτό της κεφαλής και αφήστε το να καθίσει για περίπου μία ώρα. Μετά λουστείτε κανονικά. Μπορείτε επίσης να ψάξετε για σαμπουάν που περιέχει λάδι καρύδας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *