Επιλέγω φαρμακείο!

Για να μπορέσει να καταλάβει κανείς την αξία που προσφέρει ένα φαρμακείο στην κοινωνία, πρέπει πρώτα να μπορέσει να κατανοήσει τι ακριβώς είναι αυτό.

Φαρμακείο είναι μία κοιτίδα επιστημονικής γνώσης. Συνδυάζει επιστήμες όπως χημείας, φαρμακολογίας, παθολογίας, πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αισθητικής και διατροφής και στοχεύει στην ολοκληρωμένη φροντίδα του είναι και του φαίνεσθαι του ανθρώπου.

Η εξειδικευμένη ομάδα ενός φαρμακείου είναι σε θέση να συμβουλέψει επαρκώς θέματα υγείας, ενώ πάντα φροντίζει να καταγράφει το ιστορικό κάθε επισκέπτη, έτσι ώστε να μπορεί να προσαρμόζει τις συμβουλές της και τις αγωγές που θα προτείνει, όταν πρόκειται για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται ο κίνδυνος παρενεργειών και αρνητικών αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα που τυχόν καταναλώνει ο ασθενής.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, τα φάρμακα τα οποία θα διατίθενται και από άλλα σημεία πώλησης, εκτός των φαρμακείων, πρέπει να τηρούν 7 βασικές προϋποθέσεις. Εμείς θα αντιπαραθέσουμε 7 λόγους για τους οποίους ένα φάρμακο δε μπορεί σε καμία περίπτωση να διατίθεται από μη επαγγελματίες υγείας.

  1. «Να είναι ήδη ενταγμένα στην κατηγορία ΜΗΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανένταξη της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενα.» Τα ΜΗΣΥΦΑ δε χρειάζονται συνταγογράφηση καθώς είναι στην ευχέρεια του επιστήμονα φαρμακοποιού και της ομάδας του να κρίνουν αν, και με ποιες προϋποθέσεις, μπορούν να καταναλωθούν από τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Όχι επειδή είναι επιτρεπτή η ελεύθερη και ανεπίβλεπτη κατανάλωσή τους.
  2. «Να είναι φάρμακα που αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δε συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.» Ένα κλασσικό παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ο πονοκέφαλος. Εύκολη η αυτοδιάγνωση του, υποθέτοντας πάντα ότι δε συντρέχουν άλλα συμπτώματα που θα έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψη, για τα οποία η ομάδα ενός φαρμακείου κάνει πάντα ερωτήσεις. Όμως, δεν είναι όλα τα φάρμακα για όλους! Αυτού του είδους τις απορίες δε μπορεί να τις λύσει κάποιος πέραν της ομάδας ενός φαρμακείου. Άλλωστε, δηλώνεται ξεκάθαρα, ακόμα και στα πιο απλά και «άκακα» σκευάσματα: «Συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας!»
  3. «Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.» Προβλέπονται και οι αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα σε αυτό το «απλό» δοσολογικό σχήμα; Συνυπολογίζονται παράγοντες όπως ηλικία, βάρος, ιστορικό ασθενή;
  4. «Οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.» Τι γίνεται στην περίπτωση που η χορηγούμενη θεραπεία κάποιου ασθενή δεν είναι και τόσο «συχνή»; Τελικά, ποιος είναι αυτός που επηρεάζεται; Ο ΑΣΘΕΝΗΣ!
  5. «Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διατήρησης.» Ένα αντιπυρετικό σιρόπι που χορηγείται σε παιδιά, για πόσο καιρό μπορεί να μείνει ανοιχτό και κάτω από ποιες συνθήκες; Είναι αυτονόητες οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις; Καθώς ένα αντιπυρετικό δε χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερη» περίπτωση φαρμάκου…
  6. «Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητά, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην ξεπερνά δόση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.» Κάθε «λήπτης» είναι ξεχωριστή περίπτωση ασθενή, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ευαισθησίες και ιδιαίτερο ιστορικό. Ένα ΓΕΔΙΦΑ για το μέσο ασθενή μπορεί να είναι ακίνδυνο, είναι όμως ακίνδυνο για όλους;
  7. «Να μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.» Κανείς δεν αμφισβητεί την εγκυρότητα μίας επιστημονικής δημοσίευσης. Κάθε δημοσίευση, όμως, έχει κάποια «μικρά γράμματα» τα οποία δεν απευθύνονται στο μέσο ασθενή, αλλά στην εξαίρεση της εξαίρεσης του ασθενή! Υπάρχει κάποια πρόβλεψη γι αυτούς;

Ο φαρμακοποιός και η ομάδα του έχουν γνώση, κατάρτιση και συνεχή ενημέρωση! Η υγεία και η ασφαλής θεραπεία του κάθε ασθενή ξεχωριστά είναι η επιστήμη τους και η υποχρέωσή τους απέναντι στην κοινωνία!

Για την υγεία μου, επιλέγω φαρμακείο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *