Νέο εμβόλιο κατά του HPV υπόσχεται 80% μείωση του καρκίνου τραχήλου της μήτρας

hpv

Σύμφωνα με νέες έρευνες πρόσφατα σχεδιάστηκε και αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο 9-δύναμο εμβόλιο κατά των ιών HPV, το οποίο υπόσχεται να μειώσει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας περίπου κατά 80% στις ΗΠΑ, εφόσον όλα τα παιδιά ηλικίας 11 ή 12 ετών εμβολιαστούν πριν εκτεθούν στον ιό. Η έρευνα επίσης έδειξε πως το καινούριο αυτό εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να μας προφυλάξει επιπλέον από 8% των φαρυγγικών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων και των καρκινωμάτων της βάσης της γλώσσας. Αυτό το νόσημα είναι και το δεύτερο πιο κοινό σχετιζόμενο με τον HPV καρκίνωμα.

Συμπληρωματικά, το 9δύναμο εμβόλιο, το οποίο περιλαμβάνει στην προστατευτική δράση του 7 από τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, δηλαδή των υποτύπων 16,18,31,33,45,52 και  58, με αποτέλεσμα να μπορεί να προστατέψει από σχεδόν άλλα 19.000 είδη καρκίνου τα οποία διαγιγνώσκονται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των πρωκτικών και φαρυγγικών καρκίνων, καθώς και κακοήθειες του πέους.  Αυτή η αύξηση της προστασίας απέναντι στους σχετιζόμενους με τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων καρκίνους είναι της τάξεως του 13% συγκριτικά με τα πρώτα εμβόλια που κυκλοφόρησαν, όπως το Gardasil και το Cervarix, τα οποία προστάτευαν κυρίως απέναντι στους υποτύπους του HPV 16 και 18.

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute. Πρόκειται για μια μεγάλη πολυκεντρική μελέτη με 7 κέντρα ερευνών.

Πρόκειται λοιπόν για μια εντυπωσιακή εξέλιξη σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά και ένα μεγάλο βήμα στη φαρμακοβιομηχανία και τα guidelines των παιδικών εμβολιασμών. Βρέθηκε πως στο 70% των ασθενών που βρέθηκαν με καρκίνο του φάρυγγα απομονώθηκε DNA του ιού HPV στη βιοψία, το οποίο σχετίζεται άμεσα με τη στοματογεννητική επαφή.

Παράλληλα, τα επόμενα χρόνια και με την εφαρμογή αυτού του πρωτοκόλλου εμβολιασμού που προτάθηκε ανωτέρω, αναμένεται μείωση 71-92% του καρκίνου του αιδοίου, 73-98% του καρκίνου του κόλπου, 76-90% του πέους και 87-96% του κώλου. Για να εξαχθούν αυτά τα στατιστικά στοιχεία οι ερευνητές εξέτασαν για την ύπαρξη DNA του ιού ΗPV 2,670 ιστοτεμάχια τα οποία προέρχονται από βιοψίες επτά διαφορετικών ειδών καρκίνων που συναντώνται συχνά στον πληθυσμό. Φυσικά, οι μελέτες θα συνεχιστούν και θα υπάρξει follow up στις εκτιμήσεις τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι των HPV σχετιζόμενων καρκίνων.

Τα τελευταία χρόνια βέβαια, με τον εμβολιασμό των νέων σε πολλές χώρες του κόσμου με τα ήδη υπάρχοντα 2δύναμα και 4δύναμα εμβόλια, φαίνεται πως έχει εντοπιστεί σημαντική μείωση των καρκίνων που σχετίζονται άμεσα με τους επικίνδυνους υποτύπους του ιού HPV, οπότε, σε κάθε περίπτωση κρίνεται αναγκαίος ο εμβολιασμός των παιδιών και εφήβων πριν την έκθεσή τους στον ιό. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως πρόκειται για έναν από τους πιο κοινούς ιούς στην κοινότητα και παρόλο που τα ποσοστά ανάπτυξης καρκίνου στους φορείς αυτού μπορεί να μην είναι εντυπωσιακά μεγάλα ή κάποιοι υποτύποι να αφορούν μόνον την εκδήλωση κονδυλωμάτων, φαίνεται πως ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των καρκίνων στο γεννητικό σύστημα θηλέων και αρρένων, καθώς και ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό καρκίνων του στοματοφάρυγγα σχετίζονται με τον ιό του HPV.

Πηγές:

  1. Saraiya, E. R. Unger, T. D. Thompson, C. F. Lynch, B. Y. Hernandez, C. W. Lyu, M. Steinau, M. Watson, E. J. Wilkinson, C. Hopenhayn, G. Copeland, W. Cozen, E. S. Peters, Y. Huang, M. S. Saber, S. Altekruse, M. T. Goodman. US Assessment of HPV Types in Cancers: Implications for Current and 9-Valent HPV VaccinesJNCI Journal of the National Cancer Institute, 2015; 107 (6): djv086 DOI:10.1093/jnci/djv086
  2. Suzanne M. Garland et al, Impact and Effectiveness of the Quadrivalent Human Papillomavirus Vaccine: A Systematic Review of 10 Years of Real-world ExperienceClin Infect Dis. (2016) 63 (4): 519-527 first published online May 26, 2016 doi:10.1093/cid/ciw354
  3. Prevalence of HPV After Introduction of the Vaccination Program in the United States Lauri E. Markowitz, Gui Liu, Susan Hariri, Martin Steinau, Eileen F. Dunne, Elizabeth R. Unger Pediatrics Feb 2016, peds.2015-1968; DOI: 10.1542/peds.2015-1968
  4. http://www.imop.gr/sex/ios-twn-anthrwpinwn-thhlwmatwn-hpv
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *