Να πάρω πολυβιταμίνες;

Πολυβιταμίνες είναι ένας όρος που αναφέρεται σε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, συνήθως σε μορφή χαπιού ή δισκίου, η οποία παρέχει τις απαραίτητες βιταμίνες ή μέταλλα. Δεν περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά, για παράδειγμα ο σίδηρος μερικές φορές παραλείπεται. Συνήθως εμπεριέχονται οι περισσότερες βασικές βιταμίνες και μέταλλα σε διάφορες δοσολογίες.

Συνιστώνται σε ανθρώπους που έχουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών και η διατροφή τους δεν μπορεί αλλιώς να τροποποιηθεί.

Οι πολυβιταμίνες παρέχουν επαρκείς δόσεις για τις ανάγκες του οργανισμού, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος ανεπάρκειας.

Οι πολυβιταμίνες επίσης συνιστώνται σε έγκυες γυναίκες, λόγω της αυξημένης ανάγκης τους για φολικό οξύ, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του εμβρύου, και για τη μείωση των επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη γενικά. Ηλικιωμένοι άνθρωποι μπορούν επίσης να επωφεληθούν από πολυβιταμίνες, καθώς τείνουν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για έλλειψη θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Β12.

Υπάρχει μια γενική καχυποψία γύρω από τις πολυβιταμίνες, σχετικά με το αν είναι επιβλαβείς για την υγεία ή όχι.

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, όπως έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν. Η συνάφεια κινδύνου δεν είναι μεγάλη όπως έχει αποδειχθεί. Παρά το γεγονός ότι τα θρεπτικά συστατικά σε πολυβιταμίνες μπορεί να αποφέρουν οφέλη όταν χρησιμοποιούνται για έναν συγκεκριμένο σκοπό, η ιδέα της λήψης ενός χαπιού που περιέχει όλες τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά για την καλύτερη υγεία ενός ατόμου πολλοί άνθρωποι παραμένουν προβληματισμένοι. Ωστόσο, δε φαίνεται να είναι σημαντικά επιβλαβή, επομένως δε θα πρέπει να επηρεάζεστε από την κατανάλωσή τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *